12 Haziran 2008 Perşembe

ÖRGÜ SÜNGER BOB


Hem çocuklar, hemde büyükler tarafından çok sevilen çizgi film karakteri "sünger bob"u ördüm. Yapılışı, tasarımı ve ölçüleri tamamen bana ait, başka bir örnekten bakılarak yapılmadı. İlk örgü oyuncak denemem.

Malzemeler

4 no şiş

0 2.1 mm tığ

Nako vizon sarı, kahverengi, beyaz, mavi renklerde yün

Ön ve arka sarı yüzey için ; 25 ilmek haroşa başlanır,25 sıra örülür( yalnız şunu belirtmem gerek, tamamen kafadan yaptığım için kaç sıra ördüğümü tam olarak bilmiyorum, saydım 25 sıra, arada dikişlerde var, yine de sarı yüzeyin dikdörtgen olmasına dikkat etmek gerek, eni boyundan daha dar olmalı.)

Sarı iki yan yüzey için ; 8 ilmek haraşo ile başlayıp, 25 sıra örülür, ya da yukarıda belirttiğim gibi ön ve arka yüzeyi kaç sıra olduysa aynı sıra örülmeli

Sarı üst yüzey, yani sünger bobun tepesi için, yine 25 ilmek haroşa, 8 sıra örülecek.

Bu parçaların hepsi kalınca bir iğne ile, örgüde kullanılan sarı ip ile süngerimizin kafası olacak biçimde birbirine dikilir.


Beyaz kısım için;

Ön beyaz yüzey ;yine 25 ilmek haroşa ,7 sıra örülür.

Arka beyaz yüzey; 25 ilmek haroşa , 7 sıra örülür.

İki yan beyaz yüzey için;8 ilmek haroşa , 7 sıra örülür.



Kahverengi kısım için;

Ön ve arka yüzey için; 25 ilmek başlayıp, 7 sıra örülür.

İki yan kahve yüzey için ;8 ilmek haroşa, 7 sıra örülür.

En alt kahverengi bölüm için, sarı olan tepe ile aynı şekilde, 25 ilmek haroşa 8 sıra örülür.

Kolları için;

Kollarını tığ ile ördüm 0 2.1mm tığ

Sarı ip ile, 3 zincir çekip birleştirilir, tekrar 3 zincir çekip, ortadaki deliğe batarak, 7 dolgu yapılır, birleştirip üst sıraya geçilir, tekrar 3 zincir, tekrar 7 dolu tekrar birleştir bu şekilde toplam 10 sıra sarı ipten örülür, , sarı ip ile 10 sıra ördükten sonra, tişörtünün beyaz bölümü için, ipi koparıp, beyaz bağlanır ve 3 sıra daha dolgu yapılıp, bu şekilde kolları bitirilir.

Bacakları için,

Yine tığ ile,çorap olacak kısım için beyaz ip ile başlanır , 3 zincir çekip, birleştirilir , yine 3 zincir 7 dolgu birleştirilir, aynen yukarıdaki kollar gibi, 4 sıra beyaz ip ile örülüp , sonra ipi kesip, sarıyı bağlayıp, bacaklarına devam edeceğiz, 8 sıra sarı ip ile örüp bitirilir.

Ayakları için,

Kahverengi ip ile, 3 zincir çekilir , 12 dolgu yapa yapa,6 ya da 7 sıra örüp, birleştirilir, ayak boyu bacak boyu ile orantılı olmalı, . iki kahverengi ayağı, bacaklarımıza dikelim.

Gözler için; iki göz beyazı için;

Yine tığ ile, beyaz ip ile3 zincir çekilir, birinci sıraya 8 dolgu, ikinci sıraya 12 dolgu yapılır, etrafını sıkı iğne ile çerçevelenir.

Mavi göz bebeği için;

2 zincir çekip, birleştirilir, 10 sıkı iğne yapıp tekrar birleştirilir, gözleri suratına orantılı olmalı.

Burnu için; 2 zincir çek birleştir, 7 dolgu yap bu şekilde 3 sıra ör bitirilir.


Dişler için;

Beyaz ip ile, şiş ile ördüm, 3 ilmek haroşa 4 sıra örülüp , iki diş için , iki ayrı örülecek.


Ağız ve kirpikleri en son iğne ile işlenir.


Beyaz bölümleri, sarı renkli bölümlere dikilir, kahve rengi bölümleri, beyaz bölümlere dikilir, diktiğimiz kısım sünger bob'un içine gelecek yani dikişler içeride kalacak.

Sünger Bob'u en son birleştireceğimiz yer, arka en alt yüzeyi olmalı,

Her tarafını birleştirip, en son arka altını birleştirmeden öncede, içine elyaf ya da parçalanmış sünger parçaları doldurulur, ondan sonra da arka alt yüzeyi birleştirilir.

2 yorum:

sihirlirloklava dedi ki...

bu da çok güzelmiş..emeğine sağlık...oğlum bayılıyor buna..ip olsa şimdi hemen başlardım..bebek örmekten daha kolay görünüyor...

Adsız dedi ki...

Yapmış olduğunuz Sünger Bob'u çok beğendim:)ellerinize sağlık.Gözlerindeki mavi kısmın ortasına siyah noktada koymuş olsaydınız daha anlamlı bakardı gibi geldi bana..